Ausztria mesés tájain

2014. szeptember 05-07.

(3 nap / 2 éj)


Utazás: Légkondicionált autóbusszal
Szállás: 2 éjszaka 3*** szállodában, Sopronban, 2 ágyas/ fürdőszobás, WC-s szobákban
Ellátás: reggeli, fakultatív vacsoralehetőséggel
Csatlakozási lehetőségek: Debrecen, Mezőkövesd, Gyöngyös, Hatvan, BudapestProgram:

1. nap:
Nyíregyháza - Budapest - Fraknó - Bécsújhely – Sopron (580 km)

Kora reggeli indulással, folyamatos haladással, rövid megállókkal, kb. 13 órára érkezünk meg első hosszabb megállóhelyünkre, Fraknó várába. Ez az egyetlen vár a régióban, amelyet a török nem tudott bevenni. Hatalmas bástyafalairól gyönyörű kilátás nyílik a Fertő tóra és a Soproni- hegységre. A vár története szorosan kapcsolódik az Esterházy-családhoz. A látnivalók közül megtekintjük a rendkívül gazdag kincstárat és Közép- Európa legnagyobb magántulajdonban lévő fegyvergyűjteményét. Ezután a program városnéző séta Alsó-Ausztria egyik legnagyobb városában, Bécsújhelyen. (Városháza, Szentháromság–oszlop, Dóm, egykori vár) Magyar vonatkozásai is bőven akadnak ennek a településnek. Legjelentősebb épülete a dóm, melynek oldalában Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc sírköve található, hisz 1671-ben itt fejezték le őket. Vásárlási lehetőség után továbbutazás a szálláshelyünkre Sopronba. A szobák elfoglalása után fakultatív vacsora, majd szabadprogram.2. nap: Sopron- Laxenburg – Mödling – Hinterbrühl- Heilingkreuz-Mayering- Baden bei Wien – Sopron (180 km) Ezen a napon az első ausztriai utazási célunk Laxenburg. A Bécstől alig 15 km-re délre található Schloss Laxenburg Európa egyik legfigyelemreméltóbb kastélya, egykor a császári család kedvelt nyári rezidenciája volt. A 280 hektáros park (ebből 25 hektárt tesz ki a kastélytó) a régi kastéllyal, a Kék Udvarral és a romantikus Franzenburg várral, valamint a sok különleges, díszes épülettel a 18. és 19. sz.-i történelmi kertépítő művészet egyik legjelentősebb alkotása. Innen Mödlingbe utazunk, ahol gyönyörködhetünk a táj szépségében, és a műemlékek sokaságában, melyek közül a legrégibb a gótikus Herzoghof. Egy kellemes városnéző séta után meglátogatjuk a környék természeti érdekességét a Seegrottét. Hinterbrühlben egy hatalmas természeti katasztrófa következtében alakult ki a Seegrotte.(Tavasbarlang) 1912-ben egy robbantás után, több mint 20 millió liter víz ömlött a gipszbánya járataiba, kialakítva így Európa legnagyobb 6000 m2 területű, földalatti tavát. A látogatás során hajózás a varázslatos tavon. Programunk Heilingkreuzban folytatódik, ahol a világ legrégebbi, s ma Európa legnagyobb cisztercita kolostorát tekintjük meg, mely megalapítása óta folyamatosan működik. Az apátságot 1133-ban alapította Badenbergi III. Lipót. Az épület megőrizte szép, román-gótikus jellegét és csodálatos barokk berendezését. Továbbutazás Mayerlingbe, ahol a Rudolf trónörökös és Vetsera Mária állítólagos öngyilkossága után Ferenc József a nevezetes vadászházat engesztelő kápolnává alakította át. Kirándulásunk következő állomása Baden, a híres gyógyfürdőhely. Sétálunk a belvárosában: főtér a császári házzal és a Szentháromság szoborral, Jubileumi Városi Színház, sétálóutca a hangulatos polgári házakkal, üzletekkel, a Casino (Közép- Európa legnagyobb kaszinója). Aki nem kíván a programon részt venni, szabadidő a városban. A kora esti órákban indulunk vissza szálláshelyünkre, Sopronba.3. nap:
Sopron – Fertőrákos – Fertőmeggyes – Ruszt - Kismarton - Budapest- Nyíregyháza (570 km)

Reggeli után autóbusszal a Fertő tóhoz utazunk, ahol felszállunk egy hajóra és sétahajózunk a tavon. A hajó Fertőmeggyesen köt ki (Mörbisch), ahonnan a saját autóbuszunkkal átutazunk Rusztra. Itt sétánk során gyönyörködhetünk a város barokk épületeiben, a helyi műemlékekben és megkóstolhatjuk a városka híres borait. Innen Burgenland tartományi székhelyébe vezet utunk. Kismartonban városnéző séta keretében megismerjük az óváros legfontosabb műemléképületeit, (Városháza, Szent Márton-dóm, Haydn-ház, Ferencesek –temploma) majd megtekintjük az Esterházy-kastélyt, majd sétálunk annak gyönyörű parkjában. Ezután autóbuszunkkal felmegyünk a Kálváriahegyen található Haydn Mauzóleumba, amely az itt található templomban van. Itt helyezték végső nyugalomra az Esterházyak udvari zeneszerzőjének, Haydn-nek a földi maradványait. A „Szűz Mária látogatása” zarándoktemplom 1715 és 1803 között épült I. Esterházy Pál herceg tervei alapján. Ezután hazafelé vesszük az irányt. Folyamatos haladással, rövid megállókkal, a késő esti órákban érünk haza.

Részvételi díj: Debrecenből, Nyíregyházáról, Mezőkövesdről 39.900 Ft/fő, Gyöngyösről, Hatvanból és Budapestről: 36.900 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás költségét, a szállást reggelivel és az idegenvezetés díját. Nem tartalmazza a biztosítást és a belépődíjakat.

Várható belépődíjak: Fraknói vár: 14-7 €, Laxenburgi kastély: 2-11 € , Hinterbrühli tavasbarlang: 9-6 € Heiligenkreuzi apátság:7,30-6,30 €, Kismarton:8 € Fertő tavi hajózás: 1300 Ft.