A Sajó partján Gömörben

2014. október 04.


Utazás: autóbusszal
Ellátás: önellátás
Egyéb szolgáltatás: idegenvezetés
Felszállási helyek: Debrecen, Nyíregyháza, Újfehértó, Rakamaz, Szerencs, Miskolc.


Program:

A reggeli órákban indulunk Debrecenből és Nyíregyházáról. Csatlakozási lehetőség: Újfehértó, Rakamaz, Szerencs, Miskolc. Aggteleknél lépünk Szlovákia területére.

Gombaszögön megtekintjük a világörökségi cseppkőbarlangot. A barlang 2-3 méteres szalmacseppköveiről és változatos színvilágáról ismert. Találhatók itt sztalagtitok és sztalagnátok is. Emlékezés az itt alakult Sarló-mozgalomra.

Városnézés a Sajó parti Rozsnyó városában, mely a Rákóczi szabadságharc alatt hadiipari központ volt: Rákóczi Őrtorony, Diák templom, püspöki palota, Rathaus, Andrássy Franciska szobra, püspöki székesegyház, majd rövid szabadidő.

Kora délután érkezünk Sajógömörbe. A legendák szerint Mátyás király itt kapáltatta meg az uraságokat. Mátyás király szobra Holló Barnabás alkotása. Látogatás a „hamis gótika” stílusjegyeit viselő evangélikus templomban. Itt látható egy nagyméretű festmény, melynek címe: Luther a wormsi birodalmi gyűlés előtt. (A világon még egy hasonló ilyen alkotás található, mely ezzel fontos reformációs témával foglalkozik). Megtekintjük Czinka Panna cigány prímásnő szobrát a település szülöttje és lakója volt: szobor, élettörténet, szavalat, emlékezet.

Estefelé érkezünk Hanvára. Itt lelkészkedett Tompa Mihály költőnk 17 évig. Emlékezés a nagy költőre a református templomba, a mellette lévő sírkertben és a műemlék parókiában. Arany János emléktábla, Tompa Mihály emlékszoba. Megnézzük Igó Aladár helybéli szobrász köztéri alkotásait is.

Hazautazás Putnok, Miskolc útvonalon.

Részvételi díj: 7.500 Ft/fő, mely az utazási költséget és az idegenvezetést tartalmazza.

Várható belépődíj: 10 euro.