UNESCO világörökségünk: Mohácsi Busójárás

2014. március 02 (Farsangvasárnapi program)


Utazás: komfortos autóbusszal, csoportkísérővel
Ellátás: önellátás
Egyéb szolgáltatás: idegenvezetés
Felszállási lehetőségek: Debrecen, Nyíregyháza, Mezőkövesd, Gyöngyös, HatvanProgram:

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A Mohácsi busójárást 2009-ben felvették az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Indulás kora reggel Debrecenből és Nyíregyházáról. Folyamatos utazás rövid megállásokkal Mohácsig. Itt először látogatást teszünk a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen. Az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén, régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyílt meg a Történelmi Emlékhely. A park területe 1700 katona végső nyughelye.

A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatjuk. A fegyvereket, lovakat megidéző sírjelek sokasága eleven mozgást teremt a csendes sírkertben. Megkondíthatjuk a kis lélekharangot, amelynek hangja tovább fokozza a sírkert magasztos hangulatát.

Innen a csoport autóbusszal a belvárosba utazik, ahol megismerkedik a várossal és a busókkal, majd elvegyül a színvonalasan megszervezett farsangi forgatagban. A Széchenyi téren és a mólónál felállított színpadokon busók seregszemléje, busók élőzenés fogadása, felvonulása, busók avatása, máglyagyújtás busók körtánca és folyamatos népzenei műsor tekinthető meg. A város egész területén népművészeti és kézműves kirakodóvásár várja a közönséget. Részt vehetünk a „Nyitott műhely, élő udvar” programon, ahol láthatjuk a busó maszkok készítését. Haza indulás kb. 18 órakor. Érkezés Nyíregyházára és Debrecenbe a késő esti órákban.

Részvételi díj: Nyíregyházáról, Debrecenből, Mezőkövesdről: 11.900 Ft/fő Gyöngyösről, Hatvanból és Budapestről: 7.500 Ft/fő, amely tartalmazza az utazás költségét és az idegenvezetés díját, de nem tartalmazza a biztosítást.

Belépődíj: Felnőtt: 1.500 Ft, Nyugdíjas, diák, pedagógus: 1.200 Ft