Görögország

Görögország Dél-Európában, a Balkán-félsziget déli részén található: keleten az Égei-tenger, délen a Földközi-tenger, nyugaton a Ión-tenger, míg északon Albánia, Macedónia, Bulgária és Törökország határolja. Ugyancsak Görögországhoz tartozik a mintegy 2000 darabból álló görög szigetvilág. Görögország látnivalókban rendkívül gazdag, s mint igen vonzó nyaralóhelyet is felfedezték a turisták. Különlegesen változatos tájak, aranyhomokú strandok, kristálykék tenger, sebesvizű folyók, ókori romok, kulturális emlé-kek hihetetlen gazdagsága jellemzi az országot.

A görög nép különösen vendégszeretõ, barátságos és nyitott nemzet, a látogatót magával ragadja a belõlük áradó mediterrán életérzés. Itt mindenki megtalálja, amire vágyik, pihenést, szórakozást, izgalmat, békét egyaránt, és megérti, miért választották az istenek lakóhelyüknek az Olymposz hegyet. A turisztikai létesítmények mellett megõrizte természeti szépségét, kulturális emlékeit.

Időjárás: Mediterrán éghajlatú ország, egész évben kellemes az időjárás. A nyár a szigeteken már április végén beköszönt, eleinte mérsékelt meleggel, majd június közepétől a nyár forró és száraz, szinte teljesen felhő nélküli ég-bolttal. Június, július és augusztus rendkívül száraz, forró időszak. A napsüté-ses órák száma magas és ritka az eső. Az erős napsütés miatt ajánlott a magas fényvédő faktorú napozótej és a kalap használata. Görögország hegyvidéki területei jóval hűvösebbek, itt nyáron is jelentős csapadék esik.

Járműbérlés: A gépkocsi és motorkölcsönzéshez nemzetközi jogo-sítvány, valamint a 23. életév betöltése és legalább 1 éves vezetői gyakorlat szükséges. Érdemes teljes körű biz- tosítást kérni a bérelt járműre.

Közlekedés: Az úticél a helyi- és helyközi busz-járatokkal érhető el a legolcsóbban. A menet-rend és a megállók azon- ban esetlegesek. A taxik általában taxiórával köz-lekednek, hosszabb útra viszont alkudják ki az árat. A viteldíjak hasonlóak a ma- gyarországi árakhoz, éjjel azonban magasabbak.

Vásárlás: Az ország igen híres jó minőségű háziipari termékeiről: a fazekas munkákról, a kézzel varrt cipőkről, az ezüstművesek finom munkáiról és a különleges kerámiatárgyakról. Görögország üdülőhelyeinek főutcáin végig-sétálva számos kézi szövésű és házilag hímzett textíliával találkozhatunk, melyekhez viszonylag olcsón juthatunk hozzá.

Öltözködés: Május és október között a laza, könnyű öltözék a legcélszerűbb, de estére szükség lehet egy pulóverre, kardigánra vagy egy vékony dzsekire. Kirándulások alkalmával figyeljünk a megfelelő öltözékre, a kolostorokba, templomokba a hölgyeknek hosszú ujjú felsőrész és megfelelő hosszúságú szoknya ajánlatos, a férfiaknak pedig hosszú nadrág. A túrákhoz erős talpú cipőt, napszemüveget, szalmakalapot és napolajat mindenképpen célszerű vinni.

Gasztronómia: A görög konyha jó és egészséges, nem fűszeresebb a magyar-nál. Növényi olajjal főznek, gyakori a csirke, számos tengeri halféle, birka, bárány és borjúhúsok. Ne mulasszuk el megkóstolni az igazi görög salátát, a halikrából készített taramo salátát, a tzatzikit, a töltött szőlőlevelet, a mu-szakát és a szuflakit. Édességeik mézzel készülnek. Gyümölcs mindig mindenütt nagy választékban kapható.
Jellegzetes görög italok: ouzó (ánizs pálinka), metaxa, a számos borfajta közül a gyantás, ún. retszina fanyar aromája lehet érdekes. A kávét törö-kösen készítik, de igen kedvelt a frapé, azaz a jeges kávé is.

Magyar Nagykövetség: Athén, 15452, Kalvou str. 16.
Telefon: +30-2-1-0672-5337 vagy +30-2-1-0672-5994

Utazás: általunk biztosított autóbusszal vagy egyénileg, melyhez még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni.

Egyénileg utazóknak: Görögországba többféle útvona-lon is eljuthatunk. Bármerre indulunk, ne felejtsük otthon nemzetközi jogosít-ványunkat és minden utazással kap-csolatos okmányt vi-gyünk magunkkal!

Javasolt útvonalunk:
Szerbia-Makedónián keresztül. Horgos (ha-tárátkelõ)-Subotica (E75)- Novi Sad - Belgrád - Nis (E75)-Strezovce-Tabanovce (határátkelõ)-Kumanovo-Gradsko-Gradec-Gevgelia (E75)-Evzoni (határátkelõ)-Thesszaloniki...
Nyíregyháza-Paralia távolsága kb. 1200 km