Pécs és környéke

2014. augusztus 16-17.

(2 nap / 1 éj)


Utazás: komfortos autóbusszal, csoportkísérővel
Szállás: Pécsen***-os hotel
Ellátás: reggeli
Egyéb szolgáltatás: idegenvezetés
Felszállási lehetőségek: Debrecen, Nyíregyháza, Mezőkövesd, Gyöngyös, HatvanProgram:

1. nap:
Indulás a kora reggeli órákban Debrecenből és Nyíregyházáról. Folyamatos haladással, egy rövidebb megállóval érkezés Pécsváradra, a műemlékekben, idegenforgalmi nevezetességekben gazdag városba. Mai képe is érzékelteti a hajdani királyi alapítású egyházi központ méltóságát. Ezt az évszázados képet meghatározza a Zengő előterében magasló katolikus templom és a vár. Egy belépővel megtekinthető a Vármúzeum, a XI. századi várkápolna, a romkert és a Kígyós Sándor Emlékkiállítás. A várat körülölelő Várkert egy kis paradicsom: patakkal, fákkal, madárszóval – és műalkotásokkal, hiszen az évenként megrendezett FA Szobrász Alkotótáborban készült szobrok többsége itt kap méltó helyet. Rövid szabadprogram után továbbutazunk Pécsre. Először a Zsolnay Kulturális Negyedet keressük fel, ahol az egykori gyár területén lévő kiállítás anyagában gyönyörködünk, illetve a Zsolnay Mauzóleumot is megtekintjük. Ezután a Belvárosban folytatjuk sétánkat helyi vezető segítségével: Dóm tér, Székesegyház, Ókeresztény sírkamrák, Széchenyi tér, Gázi Kaszim pasa egykori dzsámija, ami ma katolikus templom, Pécsi Színház, Zsolnay-kút, Postapalota. Ezután elfoglaljuk szálláshelyünket, majd vacsora után szabadprogram.

2. nap:
Reggeli után Siklósra utazunk, amelynek legfőbb nevezetessége a XVIII. századi külsejű vár, amely az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya. Említésre méltók a város török kori, valamint vallásos műemlékei is. A programunk szerint mi vezetett várlátogatáson veszünk részt, majd ellátogatunk a Siklóshoz tartozó Máriagyűdre, ahol felkeressük a híres zarándoktemplomot. A kéttornyú, barokk stílusú római katolikus kegytemplomot a XVIII. században építették a ferences szerzetesek. Basilica Minor rangot a templom 2008-ban kapott. Innen Mohács felé indulunk. A város egyik legfőbb nevezetessége a busójárás, amelyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemiörökség-listájára. A várostól délre történt 1526. augusztus 29-én az a csata melynek során a magyar sereg megsemmisítő vereséget szenvedett a hatalmas túlerőben lévő török sereg ellen. Utunkat megszakítva a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen tisztelgünk az elhunytak emléke előtt, majd a város legszebb és legfontosabb terén, a Széchenyi téren tartunk egy rövidebb szünetet. A szépen felújított tér uralkodó épülete a Fogadalmi Emléktemplom, illetve a Városháza. Ezután folyamatos haladással, rövid megállókkal, a késő esti órákban érkezünk haza.

Részvételi díj: Nyíregyházáról, Debrecenből és Mezőkövesdről: 24.900 Ft/fő, Gyöngyösről és Hatvanból: 21.900 Ft/fő, amely az utazási költséget, szállásdíjat reggelivel és az idegenvezetést tartalmazza, nem tartalmazza a belépődíjakat és a biztosítást.

Fakultatív vacsora ára: 3000 Ft.