Dunántúli barangolás

Martonvásár, Fehérvárcsurgó, Veszprém, Zirc, Csesznek

2014. augusztus 29-30.

(2 nap / 1 éj)


Utazás: komfortos autóbusszal, csoportkísérővel
Szállás: Veszprémben***-os hotel
Ellátás: 1 reggeli
Egyéb szolgáltatás: idegenvezetés
Felszállási lehetőségek: Debrecen, Nyíregyháza, Mezőkövesd, Gyöngyös, Hatvan, Budapest


Program:

1. nap:
Indulás Nyíregyházáról és Debrecenből a kora reggeli órákban. Folyamatos haladással, rövid pihenőkkel, Budapesten át, kb.11 órára érkezünk meg utunk első állomására Martonvásárra, a Brunszvik-kastély megtekintésére. A Brunszvik Antal által 1773-75 között építetett barokk kastély és kápolna, valamint az azokat körülvevő park kultúrtörténeti és kertépítészeti emlékünk, ahol Beethoven is rendszeresen megfordult. Emlékmúzeuma a kastély épületében található. Ezt követően autóbuszra szállunk és Fehérvárcsurgóra utazunk, ahol a neoklasszicista stílusú Károlyi-kastélyban teszünk vezetett látogatást. Ezután továbbutazunk Veszprémbe, „a királynék városába”. A szállás elfoglalása előtt az Óvárossal ismerkedünk meg. Felsétálva a várba Szent István király és Gizella királyné szobra mellől élvezhetjük a páratlan panorámát, felkereshetjük a Gizella Kápolnát és a királyné múzeumát, az érseki palotát, a Szent Mihály székesegyházat, és a bátrabbak a Tűztoronyba is felmászhatnak. Szálláshelyünk és vacsoránk ebben a városban lesz.

2. nap:
Reggeli után első úticélunk Zirc látnivalóinak megtekintése lesz. A délelőttöt itt töltjük. Az ország legmagasabban fekvő kisvárosát a ciszterciek alapították. Először a barokk stílusú apátsági templomukat, klasszicista stílusú monostorukat, és a Romkertet látogatjuk meg vezetéssel. Ezután a nemzetközi hírű arborétum megtekintése ígér felejthetetlen élményt. Ezután Csesznek várának romjainál tartunk egy hosszabb pihenőt. A sziklaszirten magasodó vár még romos állapotában is páratlanul szép, hazánk egyik legromantikusabb gótikus lovagvára. A várlátogatás során megismerjük a vár történetét, bejárjuk a várrendszer megmaradt részeit, gyönyörködünk a páratlan kilátásban, majd a kora délutáni órákban elindulunk hazafelé. Folyamatos haladással, rövid pihenőkkel, Budapesten át a késő esti órákban érkezünk Nyíregyházára és Debrecenbe.

A program ára: Nyíregyházáról, Debrecenből és Mezőkövesdről: 23.900 Ft/ fő, Gyöngyösről, Hatvanból és Budapestről: 20.900 Ft/fő, amely az utazási költséget, szállásdíjat, reggelit és az idegenvezetést tartalmazza. Nem tartalmazza a belépődíjakat. Fakultatív vacsora: 3000Ft.

Várható belépődíjak: Cseszneki vár: 500-300 Ft, Zirci Ciszterci Apátság: 400 Ft, Martonvásári Brunszvik kastély és parkja: 1500-750 Ft, Fehérvárcsurgó: 500 Ft.