A természet csodái: Dunajec áttörés

Ólubló vára- Vöröskolostor- Dunajec áttörés- Nedec várabarlang

2014. augusztus 2


Utazás: komfortos autóbusszal, csoportkísérővel
Ellátás: önellátás
Egyéb szolgáltatás: idegenvezetés
Felszállási lehetőségek: Debrecen, Nyíregyháza, Tokaj, Szerencs, Miskolc
Program:

Indulás Debrecenből és Nyíregyházáról a reggeli órákban. Folyamatos utazással, egy rövid megállóval érkezünk meg a gorálok földjére. Ólubló fennséges várát 1292 után építették III. András magyar király kezdeményezésére. A vár története összefonódik a magyar és lengyel nemességgel, arisztokráciával. Több mint 350 éven keresztül a zálogba kapott szepesi városok igazgatásával megbízott lengyelek székhelye volt. 1655–1661 között itt rejtették el a lengyel koronázási ékszereket. 1768-ban ide börtönözték be Benyovszky Móricot, a nemest és világutazót, később Madagaszkár királyát. A vár legértékesebb része a torony (Nebojsa), amely még a középkor időszakából maradt meg. A 6. emeletről 360°-os körpanorámában lehet részünk. Aki nem vállalkozik a várlátogatásra javaslom a közvetlen a vár alatt található skanzen megtekintését. (Fakultatív program)

A déli órákban indulunk tovább a természeti látnivalókban gazdag Dunajec –áttörés megtekintésére. Maga az áttörés a szlovák-lengyel határon van, ezért mi először még megnézzük a Nedec középkori várát Lengyelországban. Drugeth Vilmos szepesi ispán 1330 előtt építtette fel a megvásárolt birtok központjaként szolgáló várat, amit a régi írások emlegettek még Dunajecként is, a közeli folyóra utalva. A hely kiválóan alkalmas volt a védelemre, mivel a szikla, amelyen emelték 80 méter magasra emelkedik a Dunajec folyó jobb partja fölé. Bár a történelmi viharok többször megtépázták a vár együttest, későbbi tulajdonosai mindig újjáépítették. Ma felújítva, múzeumként működve látogatható.

Ezután a Vöröskolostorhoz utazunk, ahol már várnak bennünket a népviseletbe öltözött gorál tutajosok, akik majd tutajaikon szállítanak át bennünket a Dunajec áttörésen. (Kb. 2 órás lélegzetelállító program!) Akik nem vállalkoznak erre, ezalatt megtekinthetik a karthauzi szerzetesek által a 14. században alapított Vöröskolostort, illetve a benne található művészeti, néprajzi és gyógyszerészeti kiállítást. Őket az autóbusz átszállítja majd arra a helyre ahová a tutajos program résztvevői meg fognak érkezni. Az esti órákban érkezünk vissza Nyíregyházára.

Részvételi díj:7.900 Ft/fő, mely tartalmazza az utazás költségeit és az idegenvezetés díját. Nem tartalmazza a biztosítást és a belépődíjakat.

Várható belépődíjak: Ólubló: 5 € Nedec vára: 15 PLN, Dunajeci tutajozás: 10 €