UNESCO világörökségünk: A Cserhát szívében: Hollókő

Hollókő, Ipolytarnóc

2014. április 12.


Utazás: komfortos autóbusszal, csoportkísérővel
Ellátás: önellátás
Egyéb szolgáltatás: idegenvezetés

Felszállási lehetőségek: Debrecen, Nyíregyháza, Mezőkövesd, GyöngyösProgram:

Indulás Debrecenből és Nyíregyházáról a kora reggeli órákban. Folyamatos haladással, rövid pihenővel érjük el utunk első hosszabb megállóhelyét Ipolytarnócot. Úticélunk igazi látványosság! Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a területet elpusztító vulkáni tufa áradatában összesült maradványok várnak ránk. A 20 millió éves emlékhely az Európa Diplomás, Világörökség várományos Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület maga, Magyarország 7 Zöld csodájának egyike. Itt kb. egy órás vezetett túrán is részt veszünk, majd irány a Cserhát hegység szívében található Hollókő! A település Palócföld éke, s egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő, 58 védett épületet magába foglaló falurezervátum, mely őrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit. Aki Hollókőre látogat, annak mindenképpen el kell látogatnia a Kossuth utcában található Falumúzeumba, Babamúzeumba, Kézműves Nyomdaműhelybe, Szövőműhelybe. A palóc hagyományokat megismerve-beleértve a népi ételeket is- a bazaltkupolára épült Hollókői vár megtekintése a cél, ahonnan pazar kilátás nyílik a csodálatos tájra és a világörökség részét képező településre. A késő délutáni órákban indulunk haza.

Részvételi díj:Nyíregyházáról és Debrecenből: 8.500 Ft Ft/főMezőkövesdről: 5.000 Ft Ft/főGyöngyösről: 4.000 Ft Ft/fő mely tartalmazza az utazás költségét és az idegenvezetés díját, de nem tartalmazza a biztosítást és a belépődíjakat.
Ezek várható árai: Falumúzeum: 250-100 Ft, Babamúzeum: 250 -150 Ft, Szövőműhely: 300- 150 Ft, Kézműves nyomdaműhely: 200-100 Ft, Vármúzeum: 700 -300 Ft, Ipolytarnóc: 1300-800 Ft.